Liderii celor mai mari puteri din zona euro au promis, în cadrul unei întâlniri de la Roma, că vor transforma Uniunea Europeană într-un „super-stat”, cu o monedă unică, scrie Daily Mail.
Planul, care ar urma să fie oficializat săptămâna viitoare, în cadrul unui summit de la Bruxelles, a fost catalogat drept „un moment definitoriu” în istoria Uniunii.
La întâlnirea de ieri de la Roma, premierul italian Mario Monti, cancelarul german Angela Merkel, premierul spaniol Mariano Rajoy și președintele francez Francois Hollande au convenit că noua măsură reprezintă „o viziune pe termen lung, pentru o mai bună integrare”.
„Lecția pe care am învățat-o în urma crizei este că avem nevoie de mai multă Europă, nu de mai puțină”, a declarat Merkel, în timp ce Rajoy a militat pentru o „uniune politică, bancară și fiscală” în Europa.
Cu toate acestea, premierul italian Mario Monti a avertizat că liderii europeni ar mai putea avea doar o săptămână pentru salvarea UE, din cauză că băncile spaniole „se clatină” pe marginea prăpastiei. „Concluziile viitorului summit să sperăm că vor fi mai concrete și mai credibile decât la precedentele întâlniri”, a declarat Monti.
„Moneda euro va rămâne și vorbim serios”, a încheiat premierul italian, această ultimă frază fiind rostită în limba engleză, notează Daily Mail.
În cadrul întâlnirii de la Roma, cei patru lideri europeni au creionat un plan prin care țările din zona euro să investească 124 de miliarde de euro în infrastructură, însă Daily Mail scrie că Monti, Merkel, Hollande și Rajoy și-au dat seama repede că nu există bani pentru așa ceva.
Întrebată de ce nu aprobă un împrumut direct către băncile spaniole, care ar putea rezolva imediat problemele din această țară, Merkel a răspuns franc: „Nu putem fi responsabili dacă nu deținem controlul”.
Daily Mail scrie că, pe lângă lucrurile făcute publice, cei patru lideri din UE au discutat la Roma și despre un „plan secret” de salvare a Uniunii Europene, care să satisfacă totuși dorința Germaniei ca țările cheltuitoare să devină mai responsabile înainte de a primi ajutor.
În cadrul unui alt summit, desfășurat în Luxemburg, nouă miniștri de finanțe din UE au hotărât să adauge o taxă pe tranzacțiile fiscale, susținută puternic de Merkel și Hollande.
Instantaneu surprins la Luxemburg: cancelarul britanic George Osbourne și ministrul danez al economiei, Margrethe Vestager